Input:

PDV na račun Booking.com

25.1.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Kako knjižiti fakturu za proviziju booking.com (uslugu prima pravna osoba u sustavu PDV-a) i kako ga prikazati u prijavi PDV-a i PDV-S? Na računu koji je izdan od strane Booking.com za proviziju piše reverse charge te se račun plaća u kunama. Obračunava li se PDV i prikazuje kao obveze i pretporez te predaje li se za njih i PDV-S? I po kojem članku zakona o PDV-u vršimo ova knjiženje.

Odgovor:

Pod pretpostavkom da ste primili račun iz Europske unije, odnosno iz države sjedišta trgovačkog društva Booking.com, provizija na računu se smatra uslugom na koju se primjenjuje prijenos porezne obveze. 

U poslovnim knjigama provizija će se prikazati kao trošak provizije u bruto iznosu vrijednosti na računu, obveza prema dobavljaču u bruto iznosu vrijednosti na računu, pretporez i obveza za PDV. Pretporez i obveza za PDV se obračunavaju kao 25% vrijednosti od bruto iznosa vrijednosti usluge na računu.

U PDV obrascu pretporez i obveza za PDV će se iskazati na pozicijama II.10. - primljene usluge iz EU po stopi 25% i III.10. - pretporez od


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: